welkomstpagina

Dossier Emancipatie


 • inhoudsopgave dossier emancipatie

  16 mei 2000 Tumultdiskussie te Utrecht

  MANNEN HATEN ZORG ?


  Over omgangsrecht, deeltijdarbeid en de afwas.
  Mannen-Zorgen-Werken 6


 • verslag van het debat

  Inleidende tekst

  De tweede feministische golf is drieëndertig jaar geleden begonnen. De publieke ruimte is niet langer een mannenbolwerk, vrouwen hebben die massaal betreden. Omgekeerd is het privé-domein nog steeds een vrouwenwereld. Slechts tien procent van de mannen zorgt voor zijn kinderen. Een debat over waarom mannen niet zorgen.

  De helft van de werkende mannen roept dat zij minder gaan werken als zij vader worden. Als het zover is komt slechts een klein deel deze belofte na. Het is de vraag waarom zo weinig mannen zorgen. Is zorgen gewoon niet leuk? Steeds meer vrouwen klagen over de afwas, vieze schoenen en luiers. Of is er iets heel anders aan de hand en krijgen mannen niet de kans om te zorgen? Bij hun pogingen om te zorgen lopen mannen tegen maatschappelijke normen, sociale vooroordelen en wettelijke maatregelen aan. De publieke invulling van het vaderschap is immers gebaseerd op het kostwinnersmodel uit de jaren vijftig. Het recht op deeltijdarbeid is bijvoorbeeld nog steeds niet wettelijk geregeld. Bij de echtscheiding worden de kinderen automatisch aan de moeder toegewezen - en soms krijgen de zorgende vaders zelfs geen omgangsregeling. In de privésfeer weigeren vrouwen de zorg uit handen te geven.

  Onder leiding van Gerdie Snellers, journaliste, een debat over waarom mannen niet zorgen, tussen Ellen Nugteren advocaat Van Maet Advocaten; publicist Pieter Hilhorst; Joep Zander, pedagoog, kunstenaar en zorgend vader; en Anja Verweij, coördinator Europees project Arbeid & Zorg, Vrouwen Alliantie.

  Stichting debatcentrum TUMULT


  inhoudsopgave dossier emancipatie
  site-zoekmachine home en inhoudsopgave site het zál vaders een zorg zijn home colofon- tips & citaat- mail- links dossier stalking dossier beeld en geluid; klik voor index dossier repressie familierecht; klik voor index dossier ouderverstoting dossier kinderbescherming dossier wetenschap en vaderschap dossier rechterlijke macht
  Last Updated http://joepzander.nl/vaderseenzorg/zorghaat.html : zie ook de andere pagina's