het manbeeld van de directie emancipatiezaken; klik hier voor indexpagina dossier emancipatie het zal vaders een zorg zijn; home Verslag van de start van de campagne "Mannen worden er beter van" januari 2003.

 • Over de verdere ontwikkelingen in denktank m/v
 • over de resultaten van denktank; en hoe verder
 • De toespraak van de Geus waarin hij over emancipatieachterstand van mannen praat
 • Worden mannen er beter van?


  De Directie Coördinatie Emancipatiezaken (DCE) onder leiding van LPF-staatssecretaris Phoa weet niet meer welke kant ze uit moet kijken. Moeten ze, god betere het, van Phoa iets gaan doen waar ook mannen bij betrokken zijn. En familiezaken moeten er ook bij. En liefst nog effe voordat ie pleite is want je weet maar nooit wie er anders met de eer gaat strijken. Ja wat doe je dan als bureaucraat, feministisch bovendien. Je gooit er gewoon met de pet naar. Je presenteert een lange reutel over allerlei problemen en probleempjes, waar vrouwen mee te maken zouden hebben en krijgen, onder de uitdagende titel "Mannen worden er beter van" en hoopt dat je politieke baas niet verder kijkt dan de kaft.

  De Directie Coordinatie Emancipatiezaken is inmiddels structureel de discussie aangegaan met een aantal vaders. Dit is ondermeer tot uiting gekomen in een aantal nieuwe en frisse stellingen die wel degelijk te maken hebben met het kernissue "mannen worden er beter van" We bevelen ieder dus van harte aan om nu mee te discussieren op de campagnesite van mannenwordenerbetervan. Op 24 april kan iedereen weer lijfelijk mee discussieren in Rotterdam.
  En dat is nog niet alles. Inmiddels krijgt ook een nieuwe vorm van omgang tussen vrouwen en mannen ingang te vinden. Dit heet Denktank m/v. Binnenkort hoort u daar wel meer van!!
  Een reutel over problemen van vrouwen houdt tegenwoordig overigens niet in dat het gaat over de werkelijkheid. De vraag of vrouwen werkelijk zoveel meer last hebben van geweld dan mannen is niet interessant. Interessant is het bééld dat het zo is; de individuele en maatschappelijke ervaring…….van vrouwen dan. Zeker niet interessant is wat mannen ervaren.

  Het mediaplaza in de Utrechtse jaarbeurs is het would-be futuristische décor van de start van de campagne met dezelfde titel. In dat décor zijn de wc's bijzonder slecht te vinden en ontbreek elk spoor van een stoel voor een tijdelijk gehandicapte. Ook aan een eenvoudig broodje na 2 uur reizen blijkt niet gedacht. Maar op mijn klacht smeert de barjuf er wel speciaal voor mij een. De presentatie wordt beheerst door een groot scherm met een virtual girl die de nationale stoeipoes voor politici, Bridget Maasland, inleidt.

  Als je als man naar de opening gaat van een campagne mannenwordenerbetervan.nl moet je er op rekenen dat je door een vrouwelijke cabaretière vierkant voor schut wordt gezet. Alle mannen in de zaal moesten van deze akela Saskia verplicht meezingen dat mannen er beter van worden. Niet dat er een man was die dat deed overigens. Er was wel een man achter me die hard riep "Hier worden mannen slechter van" Die moest verplicht als strafwerk een paar keer extra "mannenwordenerbetervan" opzeggen. De snoepjes, stempeltjes en plakplaatjes die ik vroeger op school van de juf kreeg voor goed gedrag, bleven voor de enkele enthousiaste meezinger in de zaal overigens uit. Een groot probleem van zorgende mannen was volgens akela dat ze uit hun bek stonken en dat als je er kinderen van krijgt ze ook uit hun bek stinken. En ja hoor……dat de eventueel uit dit probleem voorkomende juridische strijd het probleem zou opleveren dat je een kinderrechter toch niet kunt vertellen dat de vader niet deugt omdat hij uit zijn bek stinkt.

  En dan mochten nog twee kunstenaressen zich met blote mannenbillen en verfslierten op het scherm presenteren. Phoa vervolgens vertellen dat we het allemaal samen moeten doen, mannen en vrouwen. Ja leuk. "En dit boekje dan; hoeveel mannen hebben hier leuk samen aan gewerkt?" "Nou uh als je iedereen meetelt ( drukkers?) ook in de geschiedenis van het ontstaan van dit alles dan hebben er wel evenveel mannen als vrouwen meegedaan." Dat er in de wereld bij benadering net zoveel mannen als vrouwen rondlopen wisten we natuurlijk al. Bedankt. Eendagsvlieg gelukkig. Wanneer krijgen we eens een echte man op emancipatiezaken.

  Mijn interventie, als je het zonder microfoon tegen een podiumspreker op moet nemen tsja, was nogal luidkeels. Dan zijn er toch weer van die suffe seksegenoten die dat als typisch mannelijk gedrag wegzetten. Nee laat jij je maar lekker afzeiken denk ik dan.

  Ik was niet te beroerd dus om nog een keer naar Phoa te repliceren dat dus aan de inhoud geen man te pas was gekomen en dat ook het woord mannen of vaders zo goed als geheel ontbrak in het boekje. En waar wel aanwezig dan toch vooral als dader en zondebok, dacht ik daarbij. De leiding in de vorm van de bigbrother-cyberbabe op het scherm probeerde in te grijpen; discussiëren in de discussiegroepjes svp. "Nee hier; want hier is de staatssecretaris en die is verantwoordelijk voor dat boekje." Het is potverblommetjes midden in de verkiezingstijd, hier staat een LPF-staatssecretaris die het in theorie zo belangrijk vindt om rechtstreeks naar het volk te luisteren. "U wordt blijkbaar voldoende door mij geïnspireerd om hopelijk in de groep verder te praten", zegt ie. "Nee, de bedoeling is dat u zich door mij laat inspireren voeg ik venijnig mijn laatste opmerking toe."

  Minigerokte presentatrice Bridget Maasland regelt publiekelijk nog een tv-interview met Phoa; "Voor jou doe ik alles, Bridget" En dan niemand in de zaal die roept dat dát typisch mannengedrag is, de schijtertjes van DCE ook niet. Nee emancipatie is niet meer wat het geweest is. Of is Bridget een vorm van powerfeminisme, om zo de staats als een poesje, haar voeten te laten likken?

  Oef en hadden ze zowaar op het end ook nog een paar mannen op het podium. Twee van de vijf internetdiscussie-leiders ("trekkers") bleken man. Ze mochten ook een "brainstormsessie in een breakout-room" leiden.

  En ja die van veiligheid enzo kwam geheel conform het boekje (letterlijk en figuurlijk) vertellen dat vrouwen het grote slachtoffer zijn van geweld, zelfs op straat. Na de plenaire zitting heb ik hem voor leugenaar uitgemaakt. Dat ging misschien erg ver, want misschien weet hij ook niet beter. Hij vond dat ik de zaak stond te overschreeuwen, dus dat er niemand luisterde. Dat bleek later wel mee te vallen merkte ik in mijn eigen discussiegroepje over rolverdeling en participatie. Mijn bijdrage werd daar zeer geapprecieerd en de arrogante femiburokraten waren gelukkig niet al te nadrukkelijk aanwezig. Mijn stelling dat vrouwen geen gelijke zorgverdeling meer lijken te promoten omdat ze dat ook niet willen, bleek aan te slaan. In het hele campagneboekje komt het promoten van zorgend vaderschap dan ook niet voor.Nou dan moeten mannen ook maar eens een emancipatie-beweging beginnen", was een van de reacties. Ik doe mijn best. Zelfs die inleider van het groepje geweld en veiligheid kwam later zeggen dat ik blijkbaar toch wel mensen had weten te bereiken, in zijn groepje had ik aardig indruk gemaakt bleek.

  De stand van zaken voor mannen en vaders proevend kom ik, na deze belevenissen, op sombere gedachten. Wanneer gaan mannen er nu eens samen aan trekken of zijn ze al zo ver de "verelendung" ingedreven dat er geen beweging meer mogelijk is? Hoe de redactie van enkele mannen-internetsites bewogen valt bijvoorbeeld nog na te lezen op www.huismannen.nl Dat levert vast een veel vrolijker beeld op van de middag.

  Als het aan een aantal "trekkers" ligt zal de dag nog een vervolg gaat krijgen waar ik aan mee ga doen. Als allerlaatste vertrek ik samen met zo iemand, die mij vertelt dat zijn oorspronkelijke plenaire inleiding de goedkeuring van DCE niet had kunnen wegdragen omdat het "wel over vrouwenemancipatie moet gaan".

  © Joep Zander (https://joepzander.nl)

  Het videoverslag van de opening van de campagne mannenwordenerbetervan is op internet te vinden hier. Het is een integrale reportage van het tweede deel van de opening (dus zonder cabaret) en dus een leuke illustratie bij mijn schriftelijk verslag .


  home site het zál vaders een zorg zijn inhoudsopgave colofon tips & citaat mail links site-zoekmachine dossier stalking dossier ouderverstoting dossier kinderbescherming dossier rechterlijke macht

  Last Updated http://vaderseenzorg.nl/oost.html : zie ook de andere pagina's