Uit de recensie van Beatrijs Ritsema over dit televisieprogramma, Massiv over mannenemancipatie NRC 23 juli 1998
In de talkshow van Guilly Koster, waarin een vijftigtal mannen een onderonsje hield over mannenemancipatie, viel er minder te lachen. Behalve dan over de entr'acte Mc Anansi, die nogal grappig een Surinaamse vrouw nadat die zich beklaagde over hoe een Surinaamse vriend zichzelf niet meer was, sinds hij met een bakra-vrouw was en aan gelijke rechten moest doen. Maar voor de rest ging het er vooral zorgelijk aan toe. De zorgzame man is geen lachebekje. "We moeten leren wat het is om man te zijn", hield een van de aanwezigen zijn mede-mannen voor, "en dat betekent kinderen opvoeden en daar de verantwoordelijkheid voor nemen."
Als rnannen over hun manzijn filosoferen, zijn ze een stuk minder genietbaar dan wanneer ze hun man zijn in de praktijk brengen."Ik was bang voor vrouwen en heb daarom ander- halfjaar-Opzij gelezen", bekende een jonge jongen. Hij had nog niet in de gaten dat huiswerk ma ken niet de beste weg is om toegang tot de andere sekse te verschaffen.
Er werd veel getobd over de achterstandspositie die mannen innemen ten opzichte van vrouwen "Ik ben zorgvader geweest, maar dat is me door jullie afgenomen!" wierp een ex-deeltijd- werker de woordvoerder van de commissie Dagindeling voor de voeten."Vrouwen willen de macht ook niet delen", meende een ander"dat zie je aan wat er gebeurt na een'scheiding. Dan hebben vaders het nakijken." "Er moet een nieuwe balans komen tussen de oude macho-rituelen en de nieuwe norm van gelijkwaardigheid", peinsde een derde.
Het gepraat over vrouwen begon sommigen de keel uit de hangen.-"Nu zijn we met mannen onder, elkaar en nu gaat het nog alleen over wat vrouwen denken en willen.".
Publicist over mannènzaken Nico van Oosten vond dat mannen teveel van vrouwen afhankelijk waren in hun emotionele leven. Als mannen meer met goede vrienden over hun problemen praten" dan verdwijnt die afhankelijkheid van vrouwen vanzelf.
Goed idee. Een gevoel van bij- na-saamhorigheid leek geboren, een sfeer van wij mannen kunnen best samen onze gevoelens aftasten. Totdat een (blanke) man een ruw einde maakte aan deze precaire solidariteit met de opmerking "zwarte mannen zitten meer in hun ballen",.implicerend dat zij meer naar hun gevoel leven, maar dit viel niet goed en het kwam ook niet meer goed. "Praat er thuis nog even over door" maande Guilly Koster de kijkers
colofon- tips & citaat- mail- links |
Last Updated http://vaderseenzorg.nl/massiv.html : zie ook de andere pagina's |