home

ontvoering- beeld Joep Zander

Premier Kok als scheidingsbemiddelaar?





Het Egyptische gezin Sherif (vader, moeder en drie kinderen) woonde in Amsterdam-Noord. De moeder koerste al op echtscheiding aan. Toen men naar gewoonte toch nog samen op zomervakantie naar het land van herkomst ging, koos de vader, die de kinderen niet wilde verliezen, daar domicilie. Dat was niet de bedoeling van de moeder, die er toen met de kinderen onderdook (wat ontvoering heet als een vader het doet). Om met de kinderen naar Nederland terug te kunnen reizen, eiste zij nu via de Egyptische rechtspraak afgifte van de paspoorten, die de vader nog in zijn bezit had. Maar dat werd haar geweigerd, ook in hoger beroep.

Men moet niet denken dat Egypte een fundamentalistisch land is: ook vrouwen kunnen er gemakkelijk scheiden en het scheidingspercentage benadert dat van de Westerse landen. Maar misschien hebben Egyptische rechters er wel meer begrip voor dat vaders het contact met de kinderen niet willen verliezen. In dit geval was het bovendien overduidelijk dat de moeder (zij was bovendien nog steeds getrouwd en haar huwelijk zal toch ook wel in Egypte gesloten zijn) haar man wilde verlaten en de kinderen aan zijn nabijheid onttrekken.

Zo zaten moeder en kinderen dus zeven maanden lang in Egypte - naar feministische termen - 'opgesloten'. En opeens gaf de vader de passen terug...

"Hoe kwam dat, dat hoefde hij toch juist niet te doen van de rechter?", vroeg een radioverslaggever aan een vriendin (l6) van de oudste dochter toen moeder en kinderen bij aankomst op Schiphol verwelkomd werden. Dat komt door de regering, zei die. Wij hebben een brief aan premier Kok geschreven en die heeft ons een duidelijke brief teruggeschreven. Ook de oudste dochter dacht, op dezelfde vraag, dat de Egyptische overheid de vader afgifte van de passen had gelast. Na de bekende aanslagen op Westerse vakantiegangers is het toerisme naar Egypte zowat ingestort en de Egyptische regering wil, daarop aangesproken, absoluut alles vermijden wat het land anti-Westers zou kunnen doen lijken.

"En je vader", vroeg de verslaggever nog. "Hoe vond die het dat jullie weggingen?" "Nou ja", antwoordde de oudste dochter, "hij had wel verdriet. Hij zei nog dat hij Mohammed (het jongste zoontje, twee jaar oud) zo graag had willen zien opgroeien. Allemaal bullshit."

Vaderliefde is maar bullshit. Een jongere die natrapt naar het gevoel van de zwakste ouder. Zover heeft onze maatschappij het gebracht met haar eenoudergezinnen. De politiek zou pubers in een echtscheidingssituatie houvast moeten geven in plaats van een van de ouders te ontwaarden, waardoor dan ook de jongere zelf ontwaard wordt. Maar wedden dat premier Kok ons precies kan uitleggen dat dat allemaal een zaak van justitie en niet van de politiek is en dat hij zich daar dus niet mee bemoeien kan.

Rob van Altena



home site het zál vaders een zorg zijn inhoudsopgave colofon tips & citaat mail links site zoekmachine en surftips


Last Updated http://vaderseenzorg.nl/egypte.html : zie ook de andere pagina's