dossier literatuur van papa.nl.nuHet zál vaders een zorg zijn; klik hier voor home en inhoudsopgave Chantana waar ben je?

 boekrecensie door Rob van Altena van Chantana waar ben je?

Chantana waar ben je?


Vaderboek over Chantana

De schrijver, Rob Reekers was een zorgende vader die zijn dochtertje voorgoed kwijtraakte doordat het twee keer door de moeder ongestraft naar het buitenland ontvoerd kon worden. De veelbewogen geschiedenis speelt al in 1988-94 en kwam toen ook sterk in het nieuws maar het boek is pas veel later geschreven en daarna bijna onopgemerkt gebleven. De verteltrant is die van een verslag: in meest korte, feitelijke, zinnen en mooi nauwkeurig van datum tot datum, de stijl is aangenaam sober.

Rob Reekers is purser bij de KLM en 34 jaar als hij in 1985 trouwt met de charmante Filippijnse Marilou Adina, volgens haar paspoort 23 - de eerste vervalsing in een geschiedenis vol leugens en gedraai (ze blijkt in feite pas 18 te zijn). Men komt te wonen in Nieuw-Vennep. In hetzelfde jaar wordt het dochtertje Chantana geboren.
Op 11 augustus 1988 eist Adina echtscheiding en bij voorlopige voorziening krijgt zij als vrouw als vanzelf kind, woning en alimentatie. Maar 14 dagen later wil zij de ‘voogdij' (zo heette dat toen) weer kwijt en verzoekt zij schriftelijk aan de rechter om kind en woning maar aan haar nog-niet-ex toe te wijzen. Hetwelk gebeurt.
Rob zorgt voor het kindje en de moeder is spoorloos totdat zij een goed half jaar later opeens voor het raam staat. “Kijk pap, is dat mama?”, vraagt het dochtertje. Inderdaad, die was dus weer terug. Maar niet voor lang. Op 20 juni 1989 wordt de scheiding uitgesproken. En als Adina op 28 juni een dagje van haar omgangsrecht gebruik wil maken, houdt Rob wel voor alle zekerheid haar paspoort in. Maar zij blijft niettemin weg en verdwijnt met het kindje de grens over. De consulaatsafdeling van de Filippijnse ambassade had haar gewoon op aanvraag twee andere paspoorten verstrekt. Dat zou een ontvoerende vader met kind eens moeten proberen…

Weken en maandenlang herhalen zich de in zo'n toestand gebruikelijke ervaringen: (bijna) alle autoriteiten schieten overeind om de vrouw te matsen en laten de man, ook als hij in zijn recht staat, maar aanmodderen. De politie komt niet in beweging. In juli komt bericht dat Adina in San Francisco is hertrouwd met een Amerikaan van 56 jaar en vervolgens naar de Filippijnen is vertrokken, zelf belt Adina op dat een Filippijnse arts zou hebben vastgesteld dat Chantana misbruikt is. Bij een wanhoopsbezoek aan Manilla weet Rob Reekers maar net aan arrestatie te ontkomen en op 15 december 1989 wordt hij er uit de ouderlijke macht gezet en de voogdij over het kindje aan Adina toegewezen, wat al op 19 juni 1990(!) door de Nederlandse ambassade in Manilla aan hem doorbericht wordt.

In september 1990 wordt het Haags kinderontvoeringsverdrag getekend, wat op deze zaak trouwens geen enkele uitwerking zal hebben. Adina blijkt niet meer in Manilla te wonen en in april 1991 haalt de Amerikaanse politie het dochtertje uit de flat van haar moeder in San Francisco. Onder Adina's gekrijs van “this man raped my daughter!” beslist een Californische rechter dat Chantana naar Nederland terugmoet. Niet naar haar vader, hoewel die hier nog steeds gewoon de voogdij heeft, maar naar een kinderopvanghuis (dat wordt de Koperwiek in Hoek van Holland, gemakkelijk voor uitgaande reizigers), dit hangende een nieuw rechterlijk besluit. Ook Adina komt naar Nederland en wordt daar hoewel ontvoerster niet vervolgd: zij heeft immers verzocht om ook in Nederland de voogdij over Chantana te krijgen en moet dat toch kunnen bepleiten! Alleen in Amerika had Reekers naar zijn zeggen op dat moment al 65.000 dollar kosten gemaakt aan advocatuur, detectives, reis- en verblijf enz. Op 26 april wordt Chantana door mr. Zweers, rechter te Haarlem, toegewezen aan de moeder “omdat die een gezinssituatie heeft” (Adina's tweede echtgenoot (56) zou niet lang daarna het gevang indraaien wegens groothandel in porno). Vier dagen later vliegt Adina met deze man en Chantana naar San Francisco terug. Een tweede ontvoering! Daar wordt niets mee gedaan maar op 29 juli wijst het Gerechtshof Amsterdam in beroep het meisje wel weer aan de vader toe. Die reist zijn dochter achterna maar autoriteiten in Californië willen nog wachten op de uitspraak in Adina's hangende cassatieverzoek en zijn erg formeel geworden inzake vertaling en bekrachtiging van stukken en zo gaat hopeloos veel tijd verloren. In maart 1992 wordt Adina's cassatieverzoek afgewezen en pas op 25 november 1992 worden de Nederlandse stukken in Californië bekrachtigd. Reekers kan zijn dochtertje nu in Amerika opeisen.

Maar dan blijkt de vogel opnieuw gevlogen: Adina is snel gescheiden van haar man-2 en met Chantana naar de Filippijnen vertrokken. In de loop van 1993 vliegt Reekers drie keer daarheen om ze te zoeken. Bij de derde keer is het raak en op 3 december weet hij Chantana zelfs mee te nemen uit een privé-muziekles. Eerst stribbelt het meisje, dat haar vader meer dan vier jaar lang nauwelijks gezien heeft, behoorlijk tegen maar al gauw is de oude liefde tussen vader en dochter grotendeels terug.

Wat nu? “Adina had de hele zaak binnen een dag op tv en in tal van kranten, het land werd hermetisch afgegrendeld. Mijn foto en die van Chantana hingen levensgroot bij elke haven.” De Nederlandse ambassade laat het bij woorden. Er worden hem geen andere papieren verstrekt waarmee hij het land had kunnen verlaten. Verblijf in de ambassade is voor vader en dochter niet mogelijk. Wie denkt hier niet aan de Nederlandse ambassade in Damascus die later wél toevlucht bood aan kinderen Sara en Ammar die uit een ontvoering werden teruggehaald, sterker nog: van waaruit dat terughalen zelfs georganiseerd was. Maar ja, toen was het voor een Nederlandse moeder, in Manilla ging het maar om een Nederlandse vader. Reekers schrijft: “Vier en een half jaar deed ik alles zelf en nu Nederland faalde door Chantana niet bij mij (de rechtmatige met de voogdij belaste vader) terug te bezorgen en ik zelf op nota bene advies van Buitenlandse Zaken het door de Hoge Raad uitgesproken vonnis tot uitvoering had gebracht, mocht ik het opnieuw zelf uitzoeken. Opeens mocht ik van hen eigen rechter spelen en het zelf oplossen. …want uitspraken worden in Nederland wel gedaan maar bij het uitvoeren ervan zoek je het zelf maar uit. Ik hoop dat dit boek zal helpen om de schande aan het licht te brengen van ons zogenaamd beschermende rechtssysteem.”

Zo bleven vader en dochter bij hulpvaardige kennissen ondergedoken maar het vangnet wordt steeds strakker aangehaald en bij een wanhoopspoging om het land te verlaten worden zij in een luchthaven gesnapt. Chantana gaat terug naar haar moeder (die intussen voor derde keer getrouwd was) en Rob Reekers voorlopig naar een Filippijnse gevangenis. Het is daar zo ellendig dat de Nederlandse ambassade niet anders kan dan hem met tegenzin tijdelijk onderdak verschaffen, op voorstel overigens van de Filippijnse autoriteiten die hem ook liever niet vasthouden maar daar wel mee dreigen om een overeenkomst te verkrijgen waarbij hij afstand doet van de voogdij over Chantana en van alle eisen tegen Adina. Reekers kan niet anders: op 7 februari tekent hij, twee dagen later kan hij het land verlaten. Zonder Chantana.

“Nu mag ik als voogd, wat ik tot op de dag van vandaag ben, mijn kind alleen zien als het Adina uitkomt en zij in een goede bui is. Daarvoor moet ik dan wel naar San Francisco afreizen.. .. Adina heeft inmiddels een kindje gekregen van Mike Trillo en is ook weer van hem gescheiden. Zij heeft op 28-jarige leeftijd drie kinderen van drie verschillende vaders.” Wel heeft zij Reekers op 20 oktober 1994 een brief gestuurd, met kopie aan het Ministerie van Justitie in Den Haag, waarin zij bevestigt dat haar aantijgingen (geweld tegen haar en verkrachting van hun dochtertje) vals waren.

Rob Reekers, Chantana waar ben je?, uitg. Gopher, 2001 ISBN 978-9076953878

 

Het dossier vaderliteratuur van Papa.nl.nu
site-zoekmachine home en inhoudsopgave site het zál vaders een zorg zijn colofon- tip&citaat- contact- link2 dossier:vaders;daders? dossier beeld en geluid; klik voor index dossier repressie familierecht; klik voor index dossier ouderverstoting dossier kinderbescherming dossier wetenschap en vaderschap dossier rechterlijke macht dossier feminismekritiek
Last Updated http://vaderseenzorg.nl/chantana.html : zie ook de andere pagina's