omslag van het boek
Over Annemarie Bon

Annemarie Bon is laboratoriumassistent en journalist geweest. Ze was daarna tien jaar hoofdredacteur van het kindertijdschrift Taptoe. Daarnaast schreef ze vele kinderboekjes. Sinds 2002 werkt ze volledig als schrijfster.

Ze schrijft verhalen, artikelen en spelletjes voor de jeugdbladen Bobo, Okki en Taptoe. Ze heeft de Taptoe Spreekbeurtensite bedacht en ze maakte ook de "Bende van Drie site" van 3VO. Ook schreef ze taal- en leesmethoden.

Annemarie geeft haar werk uit bij meerdere uitgevers. Dit boek komt uit bij uitgeverij Zwijsen.

Website Annemarie Bon

U bent op de site -Het zál vaders een zorg zijn-

klik hier voor dossierindex Ouderverstotingssyndroom Recensie


Kinderboek met thema ouderverstotingssyndroom van Annemarie Bon
index dossier Ouderverstotingssyndroom (PAS)
Ouders!?! Het leven van Sterre.

“Bof ik even. Ik heb gelukkig nooit last van mijn vader. Ik heb hem al meer dan een jaar niet gezien” Met deze pakkende opmerking start Sterre het eerste gesprek met haar nieuwe vriendin Kiki. Die schrikt daar wel van en dat kan Sterre zich toch wel weer voorstellen.

Annemarie Bon pakt flink uit naar de vooroordelen over de verhouding tussen vaders en moeders, mannen en vrouwen. Al in het inleidende verhaaltje over de zwarte weduwe moet de mannelijke spin hard wegrennen. Ook de vader van Sterre krijgt krijgt het zwaar te verduren van haar moeder. Wat Sterre mist aan de afwezigheid van haar vader dringt al verder lezend door tot de lezer van het verhaal. Een verhaal dat de jonge lezer of lezeres (vanaf 9 jaar) van het begin tot het einde zal boeien. Vooral uiteraard de kinderen die zich in de positie van Sterre en of haar vriendin Kiki kunnen inleven, en dat zullen er veel zijn. Als je zelf niet hoort biji de 30 procent van de kinderen wiens ouders gescheiden zijn dan behoor je toch wel bij de directe omgeving van deze kinderen.

Sterre heeft zich het afstand nemen tot haar vader aanvankelijk behoorlijk eigen gemaakt. Dat lijkt te duiden op het bestaan van een beginnend ouderverstotingssyndroom (Parental Alienation Syndrome). Een term die in Nederland pas net bekend is. Opgegroeide kinderen die tot nu toe kennis hebben genomen van de beschreven verschijnselen van dit syndroom hebben er dikwijls veel baat bij gehad. Ze konden daarmee de eerste stappen zetten naar een therapeutische oplossing van deze vorm van indoctrinatie. Het boek van Annemarie zal er aan kunnen bijdragen dat meer kinderen hun eigen situatie zullen herkennen en daardoor kunnen hanteren. Dit wil overigens niet zeggen dat dit boek een soort verkapt therapieboek is. Nee het is gewoon een goed boek over het leven van kinderen waarin de problemen niet uit de weg worden gegaan. Gelukkig loopt het in dit boek nog allemaal redelijk goed af. In een laatste chatsessie met haar vriendin kondigt Sterre aan dat ze voor haar vader en moeder tegelijkertijd gaat koken.

Het boek is door uitgeverij Zwijsen uitgegeven in een serie rond het leven van een aantal kinderen met hun leuke en minder leuke ervaringen in het moderne leven. Andere boeken gaan over pestgedrag, over vluchtelingen en dergelijke. De uitgave in harde kaft is niet alleen prettig te lezen maar ook prettig vast te houden en door Gertie Jaquet mooi geïllustreerd. Een prettige afwisseling wordt gevormd door de anekdotische verhalen over de manier waarop dieren voortplanting en zorg regelen.

Een boek dat voor alle kinderen en eigenlijk ook voor ouders met kinderen een aanrader is. Vooral omdat het laat zien hoe het ook kan, hoe je het voor alle kinderen in deze situatie zou wensen.

Joep Zander

ISBN 90 276 6006 9

meer informatie en voorpublikatie van dit boek op deze site

 

site-zoekmachine home en inhoudsopgave site het zál vaders een zorg zijn colofon- tips & citaat- mail- links dossier stalking dossier beeld en geluid; klik voor index dossier repressie familierecht; klik voor index dossier ouderverstoting dossier kinderbescherming dossier wetenschap en vaderschap dossier rechterlijke macht dossier feminismekritiek
Last Updated http://vaderseenzorg.nl/bon2.html : zie ook de andere pagina's