Verbinding

 

Oecumenisch meditatief avondgebed Deventer woensdag 4-12-2013

 

verbinding

 

Laten wij kijken naar, langs en voorbij ons zelf…laten wij ons verbinden in God's naam

 

OPENING

 

Solo: Wees hier aanwezig, God van de machten, licht in ons midden, wees onze Heiland.

Allen: Dat wij herleven. Solo: Wees hier aanwezig. Allen: Dat wij herleven.

 

KRUISTEKEN

 

Welkom allemaal, bij dit oecumenisch meditatief avondgebed.

 

Ik wil dit gebed beginnen met een kruisteken, waarbij jullie uiteraard de vrijheid hebben om dit al dan niet te volgen. Omdat we het maken van dat gebaar, dat teken, die beweging hier op dit moment minder gewend zijn wil ik daar eerst kort bij stilstaan. Want het is zonde, jammer om zoiets achteloos te laten passeren.

 

Voor mij is het kruis niet alleen het teken van toewijding aan God maar ook een gebaar van verbinding. We moeten niet kijken wat ons scheidt maar wat ons verbindt is vernam ik vorige week een centraal motto van Taize. Voor mij is het kruisteken ook een gebaar dat mijn mentale, fysieke, emotionele en spirituele niveau verbindt en een verbinding tussen links en rechts en tussen horizontaal en verticaal: aarde en hemel. Juist dat geheel maakt dat we aan God toewijden wat God toekomt. Het kruis is immers ook het teken van God's toewijding aan ons.

 

Misschien is het mogelijk om ons bij het maken van het kruisteken een ogenblik te concentreren.

Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld. Probeer je gedachten te verplaatsen naar de vingers van je rechterhand die het kruisteken gaat maken. En ga met die vingertoppen mee naar de plek waar ze je lichaam raken. Van hoofd naar buik van links naar rechts (of andersom)  en stuur je aandacht vanaf je hart/zonnevlecht dan met een balonnetje naar God.

 

In de naam van de Vader de Zoon en de Heilige Geest amen.

 

Lied 34 Nada te turbe

 

INLEIDING

 

De Band

 

Toen ik een klein kind was sloeg mijn vader een klein kruisje op mijn voorhoofd. Het was een heilig moment voor mij dat diepe indruk maakte en wat ik gemist heb toen hij daar mee stopte. Het was een liefdevolle aanraking met een touch of God.

 

Het Verband

 

Waar een gat is geslagen, waar een wond ziel en/of lichaam doorklieft hunkeren we naar een pleister, een verband, een verbinding dus. Als we gevallen waren liepen we naar onze ouders. Hier achter konden we tot God bidden om een verband. De grote wonden in onze heelheid van lichaam en geest vragen om Goddelijke aandacht. Om nieuwe verbanden, nieuwe verbindingen.

 

Het Noodverband

Omdat we zelden in staat zijn om tot volledige heling te komen blijken onze verbandjes vaak noodverbandjes. Onze verbindingen, meer over-bruggen of heen-en weer-pontjes. Vergeef ons onze onvolkomenheden. God heeft ze belicht, voor ons gedragen en vergeven. Laten we dus proberen licht onze lasten te dragen en ze niet, dan wel verlicht, door te geven.  

 

Lied 28: Per Cruciam

 

TEKST:  

 

Laat dan mijn hart U toebehoren

en laat mij door de wereld gaan

met open ogen, open oren

om al uw tekens te verstaan.

Dan is het aardse leven goed,

omdat de hemel mij begroet. (LvdK 479:4)

 

Liedboekzingen en bidden in huis en kerk.

Gezang 479/Lied 978

 

Lied 15: Ubi Caritas et amor

 

OVER-DENKING:

 

Over Denken: Soms is een gebaar meer dan een gedachte alleen. Laten wij, althans die dat willen,  het gebaar van verbinding en toewijding aan en van God, over doen, nogmaals in stilte maken. Kruis.

 

Lied 78: Amen

 

STILTE

 

Voorbeden met acclamatie 32: Gospodi

 

  • .God, Verbindt mij met u en met mijn medemens. Leer mij te verbinden met deze mensengemeenschap. Leer mij te begrijpen wat in de organisatie van deze mensengemeenschap scheidt en verbindt.Leer me grenzen stellen maar vooral te verbinden.  

  • .Soms is er een verbinding waar een afgrond was. God soms is er een afgrond waar een verbinding moest zijn, help ons de verbinding zien, een brug te slaan of een sprong te wagen...... 

  • .God wij zijn u dankbaar dat u ons familiebanden heeft gegeven, banden die in wezen naar u terug en vooruit wijzen, help ons die te respecteren. 

  • .Persoonlijke voorbeden. Ieder heeft nu de gelegenheid om zijn/haar gebed te delen met de andere aanwezigen. 

 

Lied 1: Mon âme se repose

 

AVONDGROET/Wegzending

 

Bij het eindigen van de dienst eindigt de priester of dominee met de woorden: “Gaat heen in vrede” met vaak een zegening door het kruisteken. Misschien kunnen we een moment stilstaan bij de gedachte dat vrede zich onderscheidt door verbinding en wat elk gebaar, zeker het kruisteken hiertoe kan bijdragen. Ik heb niet de roeping jullie te zegenen, dat reikt nu boven mijn pretenties. Maar misschien kunnen we in gedachten elkaar zegenen, heelheid en toewijding toewensen met God en die zegen met zijn allen dragen.

Lied 2: Donna nobis pacem cordium

 

 

* Hartelijk welkom voor koffie, thee en verbinding!

schilderij 'inzicht' na 10 jaar werk eindelijk af?
Joshua en Joep
hongerstaking Joep Zander oktober 1995
Joshua dik twee jaar
tegenvoetsporen mail mij zoek op deze site vaders en zorg ik vader klik hier voor dossier publikaties Joep Zander internetkunstdossier van Joep Zander positieve linken homepage Joep Zander
klik hier! >>
site joep zander
Last Updated http:/joepzander.nl/va.htm : zie ook de andere pagina's Creative Commons License
teksten en beelden op deze site meestal Creative Commons Licentie ; info