Gemist vaderschap, J. Zander en E. Smulders

‘Vaders zijn als opvoeders (dus) niet minder belangrijk dan moeders en hun betekenis voor het opvoedingsproces’, schrijft L. Tavecchio, hoogleraar UL, voorin de uitgave ‘Gemist vaderschap’. (p. 15). Hij schrijft dat het weglaten van vaders in onderzoek naar opvoeding een kostbare (systematische) fout is en een ernstige methodologische tekortkoming.

In ‘Gemist vaderschap’ interviewen Joep Zander en Emiel Smulders negen vaders over hun grote problemen met de zorg voor hun kinderen na scheiding. Het betreffen kritisch ervaringsverhalen van gescheiden vaders en hun strijd voor een rechtvaardige omgangsregeling met hun bij de moeder wonende kinderen.

Zander en Smulders schrijven dat per jaar vijftienduizend vaders buiten spel staan: de omgang en zorg voor hun kinderen wordt hen gefrustreerd en onthouden door de moeders van de kinderen. Waarbij ook de Raad voor de Kinderbescherming eerder de kant van de moeders kiest dan het belang van opvoeding door vaders respecteert.

In ‘Gemist vaderschap’ bekritiseren de auteurs niet alleen de RvdK, maar ook de cijfers van de onderzoeksgroep Scheiding in Nederland (SIN) en uitspraken van E. Spruijt, hoogleraar UU. Deze stelde dat het soms in het belang van de kinderen is om een jaar of twee geen contact te hebben, hoe moeilijk dat voor de vader soms ook is.

In het slothoofdstuk beschrijven Zander en Smulders een korte geschiedenis van vaderschap en vaderbeweging. ‘Werkelijke vooruitgang valt slechts te boeken als vaders structureel in actie komen.’ (p. 129)

J. Zander en E. Smulders, ‘Gemist vaderschap’. Deventer: Rela Publishing, 2006, 132 p., ISBN 9789080863125, 13,50 euro.

rela publishingcartoonkaart vaderbeelden ouderverstotinginformatie over rela boek Moeder-Kind-Vader drieluik ouderverstoting informatie over rela publishing dossier ouderverstoting schrijf hier in het gastenboek mailformulier fotoalbum
Logo Beeldrecht Last Updated http://huizen.daxis. nl/zander/rela/gv-presentatie. htm : zie ook de andere pagina's