Gemist vaderschap recensies en artikelen

rela publishing;klik hier voor welkomspagina
Vaders zeker niet minder belangrijk dan moeders

Onderstaand stuk was een kader bij een groot artikel over een vader (Kinderloze vaders lijden in stilte) in het algemeen dagblad. het artikel is geschreven naar aanleiding van het boek en maakt ook gebruik van veel materiaal uit het boek, zoals ook de geschiedschrijving van de vaderbeweging.

Opgroeien zonder vader hangt in sterke mate samen met gedragsproblemen, schooluitval en vandalisme bij kinderen, zegt bijzonder hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio van de Universiteit van Amsterdam.

Volgens Tavecchio, die zich al vele jaren verdiept in de betekenis van het vaderschap, zijn vaders zeker niet minder belangrijk dan moeders. Toch wordt hun betekenis voor het opvoedingsproces nog steeds schromelijk onderschat. Schrikbarende voorbeelden van hoe het uit de hand kan lopen in vaderloze gezinnen, zijn te vinden in de getto's van grote Amerikaanse steden.

Kinderen in eenoudergezinnen hebben vier tot vijf keer meer kans op fysieke mishandeling en emotionele verwaarlozing dan kinderen uit gezinnen met een moeder en een vader. .

Ook later geeft vaderloosheid problemen. Jongeren die vaderloos zijn opgegroeid gebruiken vaker drugs, vertonen meer riskant seksueel gedrag, zijn vaker werkloos, crimineel en in detentie. "Er is in deze gezinnen natuurlijk dikwijls meer aan de hand, zoals armoede, werkloosheid en uitzichtloosheid," zegt de hoogleraar.

Louis Tavecchio schrijft over de betekenis van vaders in het boek 'Gemist. vaderschap' van Joep Zander en Emiel Smulders. Hieraan levert onder anderen ook Harry van Bommel, TweedeKamerlid voor de socialistische Partij, een bijdrage. Uitgever: Rela Publishing in Deventer. Prijs: 13,50 euro.

 • flaptekst
 • inhoudsopgave
 • recensies
 • reacties
 • boekpresentatie
 • persbericht (doc)
 • folder rela (pdf)
 • verkoop aan boekhandel
 • pappakaart
  rela publishingcartoonkaart vaderbeelden ouderverstotinginformatie over rela boek Moeder-Kind-Vader drieluik ouderverstoting informatie over rela publishing dossier ouderverstoting schrijf hier in het gastenboek mailformulier fotoalbum
  Logo Beeldrecht Last Updated http://http://relapublishing.nl/rec-oudersonline.htm : zie ook de andere pagina's