site joep zander other art of Joep Zander

Toespraak bij opening Galerie ít Nien End te Losser

 

Op de uitnodiging:

"Cruciaal voor het menselijke is niet wat mensen zelf zijn, maar wat er tussen hen bestaat.

Cruciaal voor kunst is niet wat het zelf is, maar wat er tussen mens en kunst bestaat".

Voor Joep Zander staat de mens centraal, zoveel is wel duidelijk. En dan gaat het om de interactie, om wat iets teweeg brengt.

Over zijn mensbeeld zou ik de discussie wel aanwillen. In deze vreemde tijden is dat meer dan ooit noodzakelijk. De afgelopen week heb ik ineens weer veel meer vraagtekens dan antwoorden gekregen over wat er tussen mensen kan bestaan. Mijn politieke mensbeeld heeft vele optaters gehad. Misschien van Joep Zander ook wel.

Maar de betrokkenheid blijft!! Het engagement van Joep herken ik in de verschillende projecten in Deventer waarvan wij elkaar kennen. Die betrokkenheid heeft natuurlijk een zeer persoonlijke kant in zijn strijdbaarheid voor de rechten van vaders.

Maar die strijdbaarheid heeft ook een veel bredere dimensie. Kinderen en multicultureel samenleven zijn daarbij steeds weerkerende themaís. En de interactie tussen mens en cultuur is daarbij heel concreet aan de orde. De kinderen uit verschillende culturen hebben een actieve rol bij de diverse kunstwerken. Het is niet alleen kunst voor hen, het is ook kunst van hen.

Ik ben geen kunstkenner. Ik laat het op me af komen. Ik voel me ongebonden en ontvankelijk voor nieuwe indrukken.

Volgens mij werkt Joep Zander ook zo als kunstenaar. Vanuit een zekere vrijgevochtenheid gaat hij zijn eigen weg.

Maar de menselijke betrokkenheid en de vitaliteit komen altijd terug.

De kleurrijkheid getuigt van levenslust. En het kunstwerk gaat altijd ergens over.

In Deventer brengt Joep kunst en mensen dichter bij elkaar. Sterker, hij brengt via zijn kunst mensen dichter bij elkaar.

Daarom heb ik veel waardering voor zijn werk en zijn betrokkenheid. Daarom heb ik met plezier meegewerkt aan een aantal van zijn projecten. En gelukkig kan ik via internet zijn werk goed volgen.

Deze overzichtstentoonstelling zet dat werk ook nog eens in een langer perspectief. Daar ben ik nieuwsgierig naar en ik waardeer het zeer dat ít Nien End deze tentoonstelling heeft georganiseerd.

Ik hoop dat veel mensen op deze manier kennis kunnen nemen van het werk van Joep Zander. Het is mij een eer dat ik de tentoonstelling mag openen.

 

 

Martin Knol

11 mei 2002

tegenvoetsporen acties van mij mail mij zoek op deze site vaders en zorg ik vader klik hier voor dossier publikaties Joep Zander internetkunstdossier van Joep Zander positieve linken homepage Joep Zander
klik hier! >>
site joep zander
Last Updated http://joepzander.nl/knol.htm : zie ook de andere pagina's Logo Beeldrecht