dossier muzen over vaders, omgangsrecht en loyaliteitsmisbruik Het zál vaders een zorg zijn; klik hier voor home en inhoudsopgave
welke eenpitter-vader wil op de foto?


  • resultaten in de expositie van de fotogroep amsterdam over vaderschap.
  • De foto's van Fokke in dit project
    Naar ik begrepen heb is slechts 1% van de gescheiden vaders daadwerkelijk verzorger en opvoeder van zijn kinderen.

    Allenstaande ouders hebben het zwaar, zowel vaders als moeders. Alleenstaande moeders zijn een niet onbekend verschijnsel, alleenstaande vaders des te meer. Daarom is er denk ik veel onbegrip voor hun situatie en heeft de maatschappij meer moeite om zich in hun situatie te verplaatsen. Kind(eren) opvoeden in je eentje is al zwaar, de maatschappij opvoeden schier onmogelijk.

    Mijn vader overleed toen ik 5 was, mijn autistische broer was toen 7. Mijn moeder heeft de opvoeding alleen voortgezet. Wel met veel hulp van vrienden familie en werkstudenten, maar voor de cruciale beslissingen en op de beslissende momenten stond ze er toch alleen voor. Ze is nooit hertrouwt of heeft nooit meer een relatie gehad. Ze wou het ook niet, had er de tijd en de energie niet voor. Ook als kind heb ik dat allemaal gezien bij mijn moeder, dat het taai is. Bitter taai, eenzaam en zwaar.

    Inmiddels ben ik bijna 40. Ik ben zelf vader van een dochter van 4 en een tweede is op komst. Mijn vriendin is chronisch ziek, ze heeft een burn out of cvs of wat dan ook, daar is de wetenschap nog niet over uit. Feit is wel dat ze heel weinig energie heeft en er veel taken op mijn schouder komen. Niet allemaal, vooral praktische zoals halen en brengen naar school, boodschappen enzo. Datgeen wat het alleenstaande ouderschap echt zwaar maakt (denk ik dan) hoef ik niet alleen te doen; overleg over scholen, opvoeding, en ook genieten van onze dochter. Afijn, dat kunnen de alleenstaande vaders mij veel beter vertellen.

    Ik ben naast geluidstechnicus voor film en TV ook beginnend professioneel fotograaf. Ik zit in een fotogroep waarin we een langlopend project doen met een thema. Het werkt toe naar een expositie of naar een boek, of naar allebei. Dit jaar hebben we als thema "vader". Omdat ik zo begaan ben met de alleenstaande ouder, ontzag heb voor datgeen waar ze voor staan, wil ik een reportage maken van 1 of meerdere gezinnen die gedragen worden door de alleenstaande vader. Ik heb het project de titel "eenpitters" meegegeven. Ik wil laten zien wat het leven als alleenstaande ouder betekend. Ik wil daarmee een hart onder de riem van de alleenstaande vader steken. Daarom ben ik op zoek naar gezinnen die hieraan willen meewerken.

    Ik woon zelf in Amsterdam, ik kan reizen maar het kan natuurlijk niet aan de andere kant van het land zijn, want het is voor mij niet zo dat ik een middagje kom klikken en dan is het af. Ik wil graag een persoonlijke band opbouwen om zo een wederzijds vertrouwen te bereiken, alleen daarmee kunnen we samen iets moois maken. Het is voor mij een project dat niet met geld verdienen te maken heeft, en dat is een voordeel want daarmee heb ik de vrijheid om er de tijd en aandacht in te steken die we samen nodig achten.

    Ik zou graag in contact komen met alleenstaande vaders die iets in dit project zien. Ik zou het enorm waarderen als u tot de bovengenoemde 1% behoort en met mij een samenwerking wilt aangaan. Of misschien kent u vaders waaraan u deze oproep kunt doorgeven, ook dat zou ik waarderen, afijn, dat moge duidelijk zijn.

    Ik ben te bereiken per email; fokkie-at-xs4all.nl (vervang de "-at-" door een @ voor als je het nog niet begrepen had...)

    Bedankt voor het luisteren,

    Fokke van Saane, Amsterdam.

    site-zoekmachine home en inhoudsopgave site het zál vaders een zorg zijn colofon- tips & citaat- mail- links dossier stalking dossier beeld en geluid; klik voor index dossier repressie familierecht; klik voor index dossier ouderverstoting dossier kinderbescherming dossier wetenschap en vaderschap dossier rechterlijke macht dossier feminismekritiek
    Last Updated http://vaderseenzorg.nl/oproepemiel.html : zie ook de andere pagina's