klik hier voor welkomspagina internetkunstdossier van Joep Zander de politieke terugkeer van een muurschildering

 


deel eindresultaat 2002
een van de onderdelen in ontwikkeling stand op 7 maart
joep aan het werk 7-3
detail van het werk

Vier jaar geleden (2002) maakte ik een kunstproject met muurschildering op het buurthuis ( nu activiteitencentrum) aan de Smyrnastraat in Deventer. Deze schildering had een verband met de multiculturele uitstraling van het activiteitencentrum. Door een foutje is die schildering vorig jaar verwijderd. Inmiddels heeft Raster Welzijnsgroep mij opdracht gegeven de schade te herstellen. U kunt hier een mededeling verwachten van de stand van zaken. Hieronder de aankondiging uit 2002

Op 18 april ben ik begonnen met het opnieuw aanbrengen van de onderlagen. Ik had een discussie met een Turkse meneer die vroeger in Istanboel muren beschilderde met reclameteksten en later ook met politieke slogan's tegen de ( destijds) militaire dictatuur. Ik legde hem uit dat de terugkeer van deze muurschildering ook een zekere politieke betekenis heeft. Immers de verdwijning was in dezelfde tijd dat het Fortuijnisme het woord multicultureel tot een besmet woord maakte. Met de terechte kritiek op de manier waarop dat multiculti was ingevuld verdween in Nederland een tijdlang de acceptatie en tolerantie. Nu komt het terug, en mijn schildering ook. Die meneer, M, zei me dat hij niets liever zou willen dan het terugbrengen van zijn oude schilderingen in Istanbul. Het zou het eerste zijn wat hij zou gaan doen als de omstandigheden het toelieten.

 

19 april 2006. Het lukt een aardig eind om de schilderingen terug te brengen vrij nauwgezet het origineel volgend. De vliegende zebra staat wel mooi boven de motor die hier de hele dag staat geparkeerd (zie foto). Minder mooi vind ik de combinatie met een groene landmachtvlag die ik zie uithangen. ( Blijkbaar wervingsbijeenkomst).

Zebra-aktiecentrum

 

Kunstenaar Joep Zander zal in de komende weken een kunstwerk maken aan de gevel van activiteitencentrum voorstad. Met dit kunstwerk krijgt de aanwezigheid van het zebra-actiecentrum in dit gebouw kleur.
wat zal het worden?
Joep vertelt hierover zelf:
Ik ben al weer 12 jaar bewoner van voorstad. Een tijd die de meest roerige maar vooral ook kleurige episode in mijn leven bestrijkt. Ik heb altijd genoten van de cultuur van deze wijk. Ik ken zo langzamerhand de oude plekjes waarvan er overigens in die tijd veel verdwenen zijn. Ik vind deze wijk ook een plek voor mensen van welke kleur ras of stand ze ook zijn. Multicultureel. Misschien niet volgens de officiele norm, want volgens die norm gemeten heb ik nogal eens een discriminerende opmerking gehoord en ben ik ook bij mijzelf wel eens op een vooroordeel gestuit. Maar ik ben ervan overtuigd dat goede wil en inzet juist daar dwars doorheen in de harten van de bewoners aanwezig is. Meer dan je van menige overheids of justitiedienaar kunt zeggen is mij opgevallen.

Artikel 1 van de grondwet wordt het minst nageleefd door de mensen die die naleving denken te moeten beoordelen.

Het kunstwerk dat ik ga maken zal dan ook meer een pluim op de hoed zijn voor de multikleurige wijk waarin ik leef dan een waarschuwende vinger. Ook het gebouw in de Smyrnastraat ken ik al heel lang. Ooit zong ik er, toen de cement net droog was, met het zangkoor eigenwijs liedjes..............over onder andere gastarbeiders, discriminatie en de multiculturele samenleving.

Ik maakte eerder werk op muren van openbare gebouwen in Deventer. Het meest verwant met wat ik hier van plan ben is wellicht Het project in de Venentunnel. Een serie zebraatjes die een groep tieners jaren geleden onder mijn begeleiding schilderde. Dit keer wordt het geheel mijn eigen werk. Ik verwacht met name in de eerste 3 weken van maart ter plekke aan het werk te zijn. Komt u gerust eens kijken.

( dit is de uitgebreide versie van de flyertekst zoals die in deventer verspreid is)

wethouder Martin Knol maakt samen met een paar kinderen een tegelkunstwerk ter openingwethouder Martin Knol maakt samen met een paar kinderen een tegelkunstwerk ter opening tegelkunstwerk kunstwerk af

    
tegenvoetsporen mail mij zoek op deze site vaders en zorg ik vader klik hier voor dossier publikaties Joep Zander internetkunstdossier van Joep Zander positieve linken homepage Joep Zander
klik hier! >>
site joep zander
Last Updated http://joepzander.nl/smyrna.htm : zie ook de andere pagina's Logo Beeldrecht