internetkunstdossier van Joep Zander onwijze kunstpaleizen
(s)pijlen en kontakt
site joep zander

joep met pijltjes in zijn haar onwijs kunstpaleis Joep


Het maken van de pijl vormt
een toren, als een pijl naar de lucht
schiet er schot in de toren
Of de boog nu gespannen is of niet
De pijl die wijst... en kiest zijn weg
De pijl die schiet.... en volgt zijn weg
De pijl die gaat...... en gaat zijn gang
De pijl die torent... en is zijn weg
Logboek projekt Joep

(s)pijlen en kontakt

Donderdag 9 oktober

Start in een leeg staketsel; er is geen fax want de gemeente had ze echt allemaal zelf nodig.

Ik baal dat er geen fax-contact is. Wat moeten de kinderen verder doen? Ik moet nog een hoop bouwen.Ik begin maar een beetje a l’improviste want het is me wel duidelijk dat alles anders is en gaat. Ook het staketsel is kleiner dan verwacht.

Kinderen helpen zagen en bouwen. Ze genieten er erg van. Er komen hele montesorischolen vol aanwaaien. Het is een kunst dat zagen.

Vrijdag 10 oktober

Vul het halve plan aan met het bouwen van een toren met papieren pijltjes. Ik was ooit al een keer met zoiets begonnen samen met mijn dochter. Dit lijkt me een goede plek om een toren tot nog grotere hoogten op te voeren. Hert kost me veel moeite om nog een fatsoennlijke pijl te draaien. Het is weten en voelen tegelijkertijd. Ten volle dus een kunst en een kunstje tegelijk. Langzaam al doende ontstaat een nieuwe invalshoek voor het projekt. Kinderen zijn als pijlen, z e maken de pijlen. Smeed uw pijlen om tot ploegijzers.

Zaterdag 11 oktober

Geen dienst maar toch even langs met mijn moeder. Het is de verjaardag van mijn dochter. Ik hang een briefje op met een dringende oproep voor meer pijlendraaiers om te helpen de toren zo hoog mogelijk te maken.

Maandag 13 oktober

Vooral om feeling te houden ga ik nog even wat bijklussen aan het projekt. De kontaktmuur groeit; kontakt alleen met ogen, alleen met vingers, alleen met mond/oren, alleen met neus.

Woensdag 15 oktober

De hele dag bezig; erg druk met kinderen en volwassenen. Het pijltjesdraaien krijgt een rite-de-passage-achtig karakter. (overgangsritueel naar volwassenheid). Vaders leren het hun zonen. In dit geval zijn er uiteraard ook meiden die het leren. Zelfs soms van hun moeder. Vaders moeten er zelf uiteraard ook weer even inkomen. Je moet de kunst afkijken. De toren groeit snel. Iedereen jong en oud staat pijltjes te draaien. Ook het voelen met de vingers door de kontaktwand slaat erg aan. Het is verrassend simpel maar leuk. Ik vergeet een beetje de mensen en kinderen te vragen hun reakties op te schrijven. Maar er verschijnen wel teksten en kindertekeningen op hout. Het wordt een soort architectu­raal kunstwerk. De droom van je eigen kamertje, van mijn eigen kamertje, van hun eigen kamertje als het ware. De krant is ook langs geweest.

Donderdag 16 oktober

Het paleis heeft torens in verschillende vormen en afmetingen. Het is verder vandaag tamelijk rustig. Af en toe even uitpuffen. Het wordt nu echt mooi. De oproep om pijltjesdraaiers heeft in de krant gestaan. Ik merk in het stukje op dat de kunst verleerd dreigt te worden. Daar gaan we iets aan doen!

Bezoekersnotities

Pijltjes maken, hoe doe je dat ook al weer?!!! de vaders zijn erg bedreven, de moeders wat minder. De kleinere kinderen hebben geen idee. Dat is dus lachen, zweten, gieren oefenen en brullen, maar het resultaat is toch geweldig.

Heel leuk.

Monique

Aan alle kinderen waaronder mijzelf

Richtend richten pijlen, zoefend in alle rust. Weinig wind, gemaakt door het kind zonder berlangen naar het verlangen gerichte pijlen van verlangen, van de samenleving der dingen in de kunst van Joep Zander.

Pépé te A

Joep; Dat voelen is net als het zandkasteel vroeger op het strand. Zo spannend het moment om de ‘ander’ te voelen.

Beste Joep; Het kind onwetend van projecties in het spiegelland, slechts ogen groot en rond. Reinie.

Vrijdag 17 oktober

Veel bekenden bouwen hard door Kinderen gooien pijltjes in mijn haar. De torens groeien snel, en er komen nog een paar kleine toevoegingen. Pieter wil reuze-pijlen draaien. Ook hele kleine kinderen kunnen soms pijltjes draaien hoor!!

Zaterdag 18 oktober

Geen dienst maar kom toch even langs. Pieter heeft reuzenpijlen gemaakt samen met Thijs; de zoon van zijn vriendin. Maar hij heeft ze nog thuis laten liggen. In de doos liggen bij aankomst al weer veel pijltjes te wachten om in de toren verwerkt te worden. Het is (te) mooi weer om een hoog bezoekersaantal te bereiken.

Zondag 19 oktober

Sta aan een grote groep tegelijk uit te leggen hoe je pijltjes draait. Bijna de “opzij” ervoor verscheurd ( met mijn ingezonden stuk over kinderen) De afsluiting; jammer nu zou het eigenlijk nog moeten beginnen.

  • jeugdsentiment?
  • hoe doe je dat eigenlijk pijtjes maken?

  • tegenvoetsporen mail mij zoek op deze site vaders en zorg ik vader klik hier voor dossier publikaties Joep Zander internetkunstdossier van Joep Zanderhomepage Joep Zander
    klik hier! >>
    site joep zander
    Last Updated http://joepzander.nl/paleis.htm : zie ook de andere pagina's Logo Beeldrecht