geplet kwaad; schilderij van Joep Zander

geplet kwaad

toeschouwer: Ik zie een persoon die erg verminkt is. (door vuur, prikkeldraad en touw) Vooral de kleuren spreken me aan. De achtergrond in de kleur van vuur. Ik vind dat de persoon erg droevig is. het lijkt alsof hij gevangen zit in het kwaad. Hij is ook `doorzichtig´ waardoor het lijkt alsof hij is opgeslokt door het vuur.

kunstenaar: In deze beschouwing staat het zelfstandig naamwoord kwaad, het refereert aan het woord kwaad in de tegenstelling goed-kwaad. Kwaadheid (agressie?) kan ook goed kan zijn. Maar het woordelement kwaad staat er nog wel in en lijkt iets goeds uit te sluiten. Als we het hebben over "Het kwaad" bedoelen we meestal iets slechts. Misschien wordt het hoofd in het schilderij wel omringd door dit slechte soort kwaad. Het hoofd zelf straalt echter kwaadheid uit. Een kwaadheid die zich hoe langer hoe meer naar binnen richt. Een ongeventileerde, niet gerespecteerde kwaadheid die zelf weer kwaad (slechts) kan aanrichten. Geplet dus. Het heeft geen volume. Ik realiseer mij nu dat ook het woord kwaad in de titel "geplet kwaad" door de beschouwer werd geinterpreteerd als een zelfstandig naamwoord, "het geplette kwaad"; terwijl ik meer dacht aan: "Hier is iemand geplet kwaad" verwijzend naar de "geplette kwaadheid" van die persoon. Interessant om te zien dat het woord kwaad in het Nederlands twee betekenissen toelaat. Voorzover ik het zo snel overzie is dat in veel andere talen anders. Engels "evil' vs "angry". Duits; Ubel vs Böse; Frans mal vs fâche; Spaans mal vs anfadado; Italiaans male vs arabiato.(in het latijn is (het) kwaad geloof ik sinistra, Het schilderij legt overigens wel een verband tussen deze twee betekenissen.

tegenvoetsporen mail mij zoek op deze site vaders en zorg ik vader klik hier voor dossier publikaties Joep Zander internetkunstdossier van Joep Zanderhomepage Joep Zander
klik hier! >>
site joep zander
Last Updated http://joepzander.nl/inquisitie.htm : zie ook de andere pagina's Logo Beeldrecht