dossier publikaties Joep Zander Het meisje dat geen zwavelstokjes had (maar wel een doos met aanstekers)

internetkunstdossier van Joep Zander

2009 schoolblad vrije school Deventer

Het meisje dat geen zwavelstokjes had

(maar wel een doos met aanstekers)

Er was eens een meisje en dat heette Lisa. Haar moeder was arm en haar vader had ze al lang niet meer gezien. Haar moeder moest hard werken bij vreemde mensen om hun brood te verdienen. Haar vader was weggelopen vertelde haar moeder. Af en toe moest ze “pappa zeggen” tegen een vreemde meneer. Lisa dacht dat haar eigen vader haar niet meer wilde zien. Zelfs de juffrouw van haar school wist niets over haar echte vader. Lisa was daar heel verdrietig over en was hem al bijna helemaal vergeten.

Op een dag toen het erg koud was buiten en er was geen geld meer in huis. Geen brood om de monden te vullen en al helemaal geen hout om de kachel te laten ronken. Lisa werd er door haar moeder op uit gestuurd. Ze moest maar wat gaan verkopen op straat. Ze hadden thuis nog een doos met aanstekers met reclame voor de voetbalclub van haar vader. Die konden nu wel de deur uit. En daar ging Lisa. Bij de deur van de Supermarkt stond ze naast de accordeonspeler uit een ver land die ook wat geld moest verdienen.

“Een mooie aansteker voor maar één euro” riep Lisa. Maar niemand reageerde. Ze zag zelfs wat van die meneren langskomen waar ze wel eens papa tegen had moeten zeggen. Maar hoe lief en hoopvol ze ook keek en hoe ze ook smeekte om toch een aansteker van haar te kopen; niemand deed het. Behalve dan de accordeonist naast haar, die wel een vuurtje kon gebruiken en die medelijden had met het arme jonge meisje.

Lisa kreeg het hoe langer hoe kouder en de mensen liepen hoe langer hoe sneller voorbij. Het leek haar maar het beste om een keer zo'n aansteker te gebruiken om het warm te krijgen. Zo gezegd zo gedaan.
In het licht van het vlammetje zag ze de mooiste dingen. Eerst zag ze alleen de lekkere dingen die mensen de supermarkt uitdroegen zoals grote dikke verpakte ganzen, flessen cola en lekkere pompoenen. Lisa hield erg van pompoensoep, vandaar. Ook zag ze een jongetje met een Wii-spel de deur uit lopen. Ze moest denken aan het ganzenbordspelletje dat ze vroeger met haar vader speelde. Ze kon zich zijn gezicht nog maar nauwelijks voorstellen.

Toen begon ze in het licht van de derde aansteker heel andere dingen te zien. Ze zag haar opa die in het bos houtjes hakte voor haar en haar oma die een grote taart bakte. En opeens...... papa..!! Haar papa sloeg zijn armen om haar heen, ze zag nog even het verbaasde gezicht van haar juffrouw, en ineens had ze het heel warm.

De volgende morgen vonden de medewerkers van de supermarkt het dood gevroren meisje bij de deur van de supermarkt. Vakkenvuller Joris, die altijd het eerste was schrok zich een ongeluk. Een dood meisje riep hij. En kassajuffrouw Mies die de dag ervoor al het idee had om een paar muntjes uit de kassa te halen om aan Lisa te geven schaamde zich nu niet voor het idee om wat te stelen. Ze schaamde zich juist dat ze niets uit de kassa had gehaald.

Even later kwam er een man langs. Hij was in alle vroegte op weg naar de supermarkt om een lekkere kalkoen te kopen voor zijn ex-vrouw en zijn dochtertje en een bos bloemen erbij. Met kerst zou ze hem toch niet buiten laten staan. Hij had zijn eigen dochter al zo lang niet meer gezien, zou hij haar nog wel herkennen? Inmiddels had hij flink veel geld verdiend door in het buitenland hard te werken. Daar zouden ze in deze koude donkere tijd vast wel iets van kunnen gebruiken.

Oh wat schrok hij toen hij zijn eigen dochter daar dood voor de supermarkt zag liggen. Naast een doos onverkochte aanstekers van zijn voetbalclub. Maar het was te laat.

Dit verhaal is net zo droevig en zielig als het oude verhaal van het meisje en de zwavelstokjes. Maar om jullie met kerst ook eens met wat leuks bezig te laten zijn is het misschien een goed idee om te bedenken wat er gebeurd zou moeten zijn om het verhaal van Lisa beter af te laten lopen.

Jij mag het zeggen. Misschien kun je zelf net als ik ook weer een nieuwe versie maken van het oude verhaal van “Het meisje met de zwavelstokjes”

Joep Zander

tegenvoetsporen mail mij zoek op deze site vaders en zorg ik vader klik hier voor dossier publikaties Joep Zander internetkunstdossier van Joep Zander positieve linken homepage Joep Zander
klik hier! >>
site joep zander
Last Updated http://joepzander.nl/kerst2009.htm : zie ook de andere pagina's