klik hier voor welkomspagina

Vaders

ingezonden Volkskrant september/oktober 1991

Vaders

Ja, hoe zit dat met dat samen delen van de zorg voor de kinderen (zie de brief "Heren, let op vrouwen die nooit zeuren!" op de U-pagina van 28 september). Is het u al eens opgevallen hoe veel mannen die hun deel willen in de verzorging en opvoeding van de kinderen van een ijzige kermis thuiskomen?

Het gaat niet alleen om de ellende voor opvoedende vaders en hun kinderen bij echtscheidingen. Dat is slechts het topje van de ijsberg. Daaronder drijft de hele massa van vaders die, juist om het niet zo ver te laten komen, zich aanpassen aan moeders die op dat gebied niets hebben kunnen loslaten. Die misschien wel werken, maar juist daarom (uit schuldgevoel?) hun kinderen en kinders vaders geen ruimte gunnen.

En hoeveel groter is nog de berg van vaders die door het uitstralingseffect van dit soort kramp achtigheid al niet eens meer denken aan samen delen van huishouden, opvoeding en verzorging? Delen betekent ook: de ander verantwoordelijkheid en ruimte gunnen.

Het is ook een belang van vrouwen, ja een maatschappelijk be lang dat die ruimte er komt. Zo wordt het mogelijk gemaakt dat vaders die keus maken. Nu laten al die vaders zich als een soort zeurkous de hoek in trappen. Kom uit die hoek vaders, we zouden van de vrouwenbeweging kunnen leren!

Als een vader ja zegt tegen zijn kinderen, bedoelt hij ja. Een vader zou niet elke keer moeten uitleggen waarom hij voor zijn kinderen wil zorgen, net zo min als een moeder zou hoeven uit te leggen Waarom ze werkt. Vaders, doe er wat aan!

Ik ben voor positieve discriminatie van vaders bij scheidingen en dergelijke. Bij gelijke kwaliteiten moet de vader de verzorger/voogd worden!

Deventer
Joep Zander
vader en pedagoog


tegenvoetsporen mail mij zoek op deze site vaders en zorg internetkunstdossier van Joep Zanderhomepage Joep Zander
klik hier! >>
site joep zander

Last Updated http://joepzander.nl/oranje.htm : zie ook de andere pagina's
Logo Beeldrecht