Site Joep Zander dossier Zander-Nederland; klik hier voor index
Joep Zander - Nederlandse staat

Algemene informatie: Joep Zander


 

European Court of Human Rights Links page - Zander v. Netherlands 24 Oct 2000

international support
Nederlands (Dutch)
Op 24 oktober 2000 om 9.30 kwam ik persoonlijk voor bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens om de schending van zijn recht op family life door de Nederlandse staat aan de orde te stellen.U ziet mij hiernaast tussen mijn ondersteuners uit een zevental landen. In 2010 schreef ik nog eens een frisse blog over de onfrisse gang van zaken daar in Straatsburg, maar in feite zijn er geen woorden voor wat zich daar als rechtstaat presenteert.

Let op een aantal belangrijke zaken zijn alleen in het Engels (zie hieronder) beschikbaar.

 • korte karakteristieken van de zaak
 • kort verslag van Truus Barends
 • lang verslag straatsburg door Joep Zander
 • gesproken verslag van Joep in interview met Theo Richel
 • Theo Richel in gesprek met persvoorlichtster Europese hof

 • eerste persbericht
 • reactie in tweede termijn Zander
 • antwoord Nederlandse regering
 • commentaar op de beslissing
 • deel statement van de Duitse psychologe Ursula Kodjoe
 •  
  Français
   
  Solidarity declarations in different languages
   
   
  In Petto

  In Petto-fonds ondersteunt Joep Zander

  Beschadiging vader-kindrelatie door de staat komt voor de Europese rechter.

  De zaak rond de dochter van Joep Zander is een voorbeeld van de manier waarop deze maatschappij/rechtstaat denkt te moeten omgaan met kinderen. Hoe kinderen van staatswege worden gescheiden van een van hun ouders.

  De zaak

  Belangrijke karakteristieken; - De Hoge raad stelt dat er een goede relatie is tussen Joep Zander en zijn dochter.

  - Een bestaande omgangsregeling wordt desalniettemin beëindigd omdat er anders van dwang sprake zou zijn (sic).

  - De raad voor de kinderbescherming blijft volhouden dat zij een uitstekend rapport heeft geschreven met als eindconclusie dat de vader in therapie moet om zich aan te passen aan de opvoedingsdenkbeelden van de moeder alvorens weer contact met zijn dochter te mogen hebben.. Immers, zo schrijft zij; "Vader heeft op zich wel leuke en kindvriendelijke ideeën zoals liedjes zingen en met zijn dochter op een bakfiets door de stad fietsen. Dit lijkt echter meer te beantwoorden aan zijn eigen behoefte om als vooruitstrevende vader gezien te worden dan dat het past in een verstandige opvoeding van R"

  - De raad voor de kinderbescherming liegt, pleegt laster, valsheid in geschrifte, maakt zich schuldig aan gezagsmisbruik, medeplichtigheid aan kindermishandeling en aanzetten tot hatelijke sexediscriminatie..En dat aantoonbaar. -Joep begon na een jaar lang gedogen, een kort geding om naleving van omgangsregeling af te dingen. Hoewel dit gebeurde op aandringen van de kinderbescherming verwijt zij Joep in deze conflictgedrag. - De raad verschuilt haar schaamte voor het advies om bestaande omgangsregeling op te zeggen inmiddels achter de opvatting dat beide ouders het zelf hadden moeten regelen.

  - Nadat de moeder alle mogelijke procedures in gang had gezet (ontheffing toeziende voogdij, naamswijziging en de omgangsontzegging) had Joep besloten gezagswijziging te vragen. Moeder weigert in therapie te gaan, weigert bemiddeling, onderzoekers willen (terecht) geen onderzoek doen naar het kind zelf. Hoewel deze deskundigen concludeerden dat het probleem was dat de moeder gewoon niet wil heeft de rechtbank het verzoek om de, door de rechtstaat verbroken omgang, opnieuw mogelijk te maken afgewezen omdat nu "eenmaal niet alles juridisch te regelen is". - Ter bestrijding van de onmacht en de vernedering, en de fysieke en psychische aantasting van zijn persoon heeft Joep meermalen actie gevoerd. In 1995 ging hij 12 dagen in hongerstaking voor het kantongerecht in Deventer. In 1997 plakte hij pamfletten op het gerechtsgebouw te Zwolle. Omdat hij aangifte ging doen tegen de kinderbescherming werd hij zelf beschuldigd van lokaalvredebreuk in het politiebureau. Deze aantijging werd pas in beroep onterecht verklaard.

  - de dochter van Joep mist al 8 jaar haar vader en is waarschijnlijk slachtoffer van het Parental Alienation Syndrome wat inhoudt dat ze zichzelf de negatieve houding van haar moeder naar haar vader heeft eigen gemaakt.

  Het Europese Hof voor de rechten van de mens

  De oorspronkelijke ontzeggingsprocedure ligt inmiddels voor bij de het Europese

  hof v.d. rechten van de mens. Op 24 oktober is de mondelinge behandeling in Straatsburg wegens schending van het Europees verdrag voor de rechten van de mens (ECRM 8; recht op familylife). De mondelinge behandeling is voorafgegaan door een schriftelijke uitwisseling van argumenten.

  Joep Zander

  Joep Zander is pedagoog en kunstenaar en is al jaren actief voor versterking van de band tussen vaders en kinderen. Hij schreef een aantal artikelen in boeken en tijdschriften en maakte de actiekaart Pappa?

  Wat u kunt doen; het In Petto-fonds

  De zaak Zander versus de Nederlandse staat dient een algemeen belang. Deze zaak kost geld. U kunt deze zaak steunen door een gift op aan het fonds In Petto.

  Het fonds In Petto is een onlangs opgericht ondersteuningsfonds voor ouders die opkomen voor de relatie met hun kinderen. Het fonds is in de opbouwfase. Als u op de hoogte wenst te worden gehouden van de activiteiten of ( toekomstige) mogelijkheden van het fonds kunt u bellen met Marianne van Slooten ................

  Meer informatie

  Wilt u meer informatie over de zaak Zander- staat der Nederlanden dan kunt u contact opnemen met Joep Zander, contactformulier>.

  Meer informatie over de procedure

  tegenvoetsporen mail mij zoek op deze site vaders en zorg ik vader klik hier voor dossier publikaties Joep Zander internetkunstdossier van Joep Zanderhomepage Joep Zander
  klik hier! >>
  site joep zander

    Creative Commons License
  Op de meeste teksten en beelden op deze site is een Creative Commons Licentie van toepassing. Bescherming via de stichting Beeldrecht is sinds 1-1-2007 niet meer van toepassing ook als dat nog wel vermeld staat. Voor details gelieve u nader te informeren; via dit formulier
  Last Updated https://joepzander.nl/eur-overz.htm : zie ook de andere pagina's