diaspora paterna

de vaderdiaspora; expositie Deventer Salon 2007


diáspora (oud grieks voor verstrooiing, uitzaaiing)

Voor de atelierroute 2007/ salon 2007 zal ik twee schilderijen exposeren en het project diáspora paterna, een diasporisch kunstproject met een diasporische betekenis.

Diáspora kan aan de hand van die twee woorden worden uitgelegd. In het geval van vaderschap krijgt het nog een bijzondere betekenis.

 • Verzaaiing. Vaders zaaien kinderen
 • Verstrooiing. Die kinderen raken verstrooid en vooral vervreemd in de verstrooiing. Ze worden dichtbij gezaaid en ver weg verstrooid. Beide woorden leiden ook naar het begrip sporen. Dat is wat er van over is. En wat je kunt opsporen, maar denk niet dat het vanzelf gaat.

  Dit project sluit aan bij andere plannen mbt mijn kunst die in ontwikkeling zijn.

  Ze sluiten ook aan op eerdere projecten mbt sporen en spoorvolgen (Tegenvoeters en Oranjekwartier). Ik zal daarnaar verwijzen.

 • klik hier naar soroptimistenIk heb 22 deelobjecten op een herkenbare ( deels dus eenduidige) manier te verpakt en verspreid, verstopt cq weggeborgen in de tentoonstellingsruimte. Deze 22 werkjes hebben een maximale afmeting van 1 dm3; maar dikwijls kleiner. De verspreide objecten vormen samen een diasporisch kunstwerk te volgen vanaf twee schilderijen van waaruit het begin van het spoor kan worden gevolgd.

  29 september 2007 t/m 14 oktober 2007 in het voormalige Stamacongebouw aan de st. Olafstraat in Deventer

  open 29-09-14-10 van 12 uur tot 17 uur (behalve maandag's).
  Zie - voor plaatjes van objecten: voorbeelden

  - blogs over diasporaproject


  tegenvoetsporen mail mij zoek op deze site ik vader klik hier voor dossier publikaties Joep Zander vaders en zorg internetkunstdossier van Joep Zanderhomepage Joep Zander
  klik hier! >>
  site joep zander

  Logo Beeldrecht Last Updated http://joepzander.nl/diaspora.htm : zie ook de andere pagina's