voor index internetkunstdossier Joep Zander kunst in de openbare ruimte


eik

2. Ik heb zelf het nodige bijgedragen aan de openbare ruimte in Rivierenwijk, Veentunnel, Smyrnastraat en de Kuip. Maar dit zijn projecten die maar in kleine mate, nauwelijks bijdroegen aan het verwezenlijken van wat ik me hierboven onder 1 voorstel. De openbare ruimte is overigens niet iets waar zozeer aan bijgedragen zou moeten worden maar wel iets dat gelegenheid bied tot kunst. In die zin vind ik de vraagstelling m.i verkeerd. Op mijn site kun je al mijn bijdragen aan de openbare ruimte bewonderen: https://joepzander.nl/kunst.htm

3. Uit de aard der zaak zijn deze ideeŽn niet erg plek-gebonden. Kunst is er niet speciaal om plekken op te sieren. Je kunt kijken waar de nieuwe confrontaties plaatsvinden. Of misschien dit: de openbare ruimte krijgt nu camera-bewaking In de openbare ruimte ben je niet meer anoniem maar ook niet veilig. In de huiselijke ruimte ben je onderwerp van staatsingrijpen. En vooral misgrepen. Huiselijk geweld wordt overheidsgeweld. Big Brother wordt grote zus. Want zelfs Big Brother is een man.

4. De openbare ruimte moet niet het cameraplaatje zijn waar de overheid naar zijn burgers kijkt, maar de burgers naar zijn overheid. Dit kan uiteraard treffend in beeld worden gebracht door de camera een spiegel voor te houden. Ik heb met mijn camera een foto proberen te maken van zichzelf in de spiegel als illustratie bij dit verhaal. Met flits leverde dat een lege foto op. Maar ik probeer opnieuw wel weinig licht. Morgenochtend doe ik nog een andere poging. Die foto stuur ik je evt. nog na. Het gaat om het idee. De omzetting naar het concrete beeld moet nog komen. De realiteit is te hard voor woorden, wellicht voor beelden te zacht want hij glipt uit je handen soms.

Mijn ideeen over kunst in de openbare ruimte in het boekje: Rotterdam: ode aan de periferie Kunstenlab Deventer

1. Kunst zou in Deventer nieuwe discussies moeten ensceneren. Nieuwe discussies in een oude stad met overigens veel revolutionaire elementen en geschiedenis . Nu je het toch over Rotterdam hebt. Daar lukt dat dus wel. Ook al ben ik niet zo'n fan van kabouter butplug. Het kan ook op een andere manier. Maar dat is wel wat er aan ontbreekt. Hoe leuk het CBK ook aan de weg timmert.

tegenvoetsporen mail mij zoek op deze site vaders en zorg ik vader klik hier voor dossier publikaties Joep Zander internetkunstdossier van Joep Zanderhomepage Joep Zander
klik hier! >>
site joep zander
Last Updated http://joepzander.nl/missie.htm : zie ook de andere pagina's Logo Beeldrecht