site joep zander other publications of Joep Zander Apekoolkoek


Groente eten is bij voor veel kinderen dikwijls niet de eerste keuze, ook niet voor mijn zoon Joshua. Panne(n)koeken staan een stuk hoger op de top-tien van gewilde etenswaar. Groene ( en andere) kool staan juist extra laag.

De ruime aanvoer van kolen van onze boerderij de Oosterwaarde noopte tot taktisch handelen. Oftewel in voor ieder begrijpelijke taal: Als je kool krijgt moet je kool eten. Waarom pannekoek en kool niet gecombineerd tot een zelfs nog veel heerlijker gerecht?

Ik hoor tot de intuÔtief-holistische richting in de kookkunst. Ik gooi af en toe op goed gevoel wat door elkaar, dus het pakt altijd een beetje anders uit. Als ik net gezouten kritiek heb op iemand wil er wel eens wat meer zout inkomen, voel ik me melig; meer meel, als ik me wat slap voel dreigt de koek uitelkaar te vallen en als ik me krenterig voel komen er meer, oh nee minder, krenten in. Ik waarschuw maar alvast. Soms vallen sommige ingrediŽnten uit. Kies voor je eigen gevoel!

Om te beginnen wordt er een flinke portie kool fijngesneden. Deze bakken in de koeke(n?)pan. Tijdens het bakken knoflook, gember, zout en peper toevoegen, daarna zonnebloem en andere pitten en sesamzaad en daarna rozijnen, geraspte kokos, en zoet kruiden als karwei. Het geheel vervolgens fijnmalen door bijvoorbeeld een mixer. In een geschikte bak eieren toevoegen, melk en kikkererwtenmeel en andere volkoren meelsoorten. Goed mengen totdat het aanvoelt als pannenkoekenbeslag. Als pannenkoeken bakken. Is wel iets moeilijker te draaien. Het komt vrij precies ze niet te dik of te dun te maken (Joshua zegt als het in stukjes gaat, dat het in de mond toch al stuk gaat) . Vervolgens kunnen ze tijdens het bakken van de tweede kant van kaas worden voorzien en net als gewone pannenkoeken smaken ze heerlijk met appelstroop.

Het verbinden van een dierennaam aan pannenkoeken doet me denken aan Sambo het kleine negerjongetje (gouden boekje) die de tijgers zo hard rondjes om de boom liet rennen dat er boter voor tijgerpannekoeken overbleef. Joshua wenst bij dit recept nog aan te tekenen dat de stukjes groene kool nog zichtbaar blijven en dat kinderen dat kan tegenstaan, maar dat je daar echt doorheen moet kijken want ze zijn echt lekker. Joshua kon niet wachten tot de apekooltijd aanbrak en er weer ruim kolen worden aangevoerd.

Joep en Joshua Zander ( voor de schoolkrant van de Kleine Johannes en Oosterwaarden)

mijn weblog hierover

 

 

 

 

tegenvoetsporen mail mij zoek op deze site vaders en zorg ik vader klik hier voor dossier publikaties Joep Zander internetkunstdossier van Joep Zanderhomepage Joep Zander
klik hier! >>
Last Updated http://joepzander.nl/kanonnen.htm : zie ook de andere pagina's. © siteontwikkeling en beeldrecht Joep Zander Logo Beeldrecht