site joep zander other publications of Joep Zander Zingen spreeuwen de internationale?



De vrijheid van muzikale meningsuiting in Alkmaar een korte geschiedenis

 

Door Joep Zander 1983 Kultureel frontblad no 25

"Ik begrijp al die herrie niet om een paar spreeuwen" zei een van de omstanders. "Als ze nu nog de Internationale floten" daarmee doelend op vragen in de Gemeenteraad over zonder toestemming spelen van de Internationale door het Straatorkest op Koninginnedag. Aldus een artikeltje in het Noord-Hollands Dagblad/ Alkmaar (in die tijd nog niet gefuseerd gemonopoliseerd en gekortwiekt onder de hoede van moedertje Telegraaf).

Het Alkmaars Straatorkest speelde op Koninginnedag '80 notabene de Internationale op straat. Het VVD-raads lid Bandsma voerde daarover vanuit de Raad en de krant een diskussie met het Straatorkest. Even later waren ook de vogeltjes in zijn straat aan de beurt. Onder zijn leiding werden ze met rotjes weggeschoten. Even daarvoor was uit de VVD-hoek de VARA gekappitteld over hun verslaggeving van "rellen in Amsterdam". Voor het Straatorkest een reden een sublieme gelegenheid om het Alkmaars volk enig schrijnend onrecht ten aanzien van de vrijheid van meningsuiting onder ogen te brengen.

Na deze woordenstrijd werd het weer een tijdje stil rond het straat-muziek-gebeuren. Or zonnige dagen - vooral op de internationaal bekende 'vrijdag-kaasmarkt-dagen" - waren er veel straatmuzikanten te zien en te horen in de Langestraat (een winkelstraat). Al of niet met vergunning, al of niet vanuit de ooghoeken spiedend naar de petten van de Alkmaarse hermandad. Ach, echt veel onpecht gebeurde er niet voorzover we konden zien. Naar aanZeiding van de vragen had de Raad immmers besloten niet al te moeilijk te doen: een soepel beleid dus. Wel kregen we nog eens een ruzie met een politieagent die wat tegen de straatorkest-bakfiets in te brengen had. Hebben bevoorradende bakfietsen dezelfde rechten als bevooradende auto's. Wel hadden we nog een muzikale ruzie met de orgeldraaier: valse nichtenkoor en straatorkest om het hardst versus het orgel.

Tot zomer 1982. Twee leden van het straatorkest wilden privè een nummertje ten beste geven maar ze kregen geen'vergunning. Via PSP en PPR werd een protest in de Raad gebracht. Er werd een kleine aktie gevoerd tijdens de wethouderswisseling zonder muziek want dat mocht niet........ Het weigeren van de vergunning was een vergissing zei de burgemeester bij deze gelegenheid. Er zou nu echt soepel beleid worden gevoerd en zelfs de mogelijkheid om muziek helemaal vrij te geven zou worden onderzocht.

Helaas even later bleek uit het antwoord aan de PSP-PPR-fraktie dat het bestaande beleid toen zou worden gehandhaafd. Dus een vergunningenbeleid bij de willekeur van de dienstdoende politie-ambtenaar gesteund door al dan niet imaginaire telefoontjes van de "midden-stand" de doorslag geeft. Willekeur bestaat m.n. ten aanzien van de beoordeling of de stad misschien al helemaal 'vol' staat met muzikanten, t.a.v. het maximaal aantal muzikanten dat wordt toegestaan en ten aanzien van de te verwachten "geluidsoverlast". Inmiddels bereikten ons berichten van mensen met fikse bekeuringen voor het spelen op straat ( 80 gulden- bijv.; even-veel als Voor het rijden door rood licht). Het Alkmaars Straatorkest besloot toen er een aktiepunt van te maken. Omdat we in '83 5 jaar bestaan werd het dus een lustrum-aktie. Omaf te maken waar we al 5 jaar een beetje maar toch te weinig mee bezig waren. In november 82 ging er een fiks pakket aan informatie plus een brief naar de gemeenteraad. Op het moment dat ik dit tik is die brief nog steeds voor divers advies onderweg. Al onze andere lustrum-aktiviteiten: volgens de plannen 2 manifestaties, een nieuw liedboek en een internationale uitwsseling komen mede in het teken van deze akties te staan. Als het goed is zal in september '83 met een manifestatie het resultaat worden gevierd: STRAATMUZIEKVRIJ! Wat is er leuker dan om in een stad waar veel muzikanten studeren deze muziek op straat te brengen?

Wat is er leuker dan om in een stad met een levendig oud centrum die levendigheid uit te buiten? Wat is er logieser in een stad waar de Raad zich uitgesproken heeft tegen Berufsverbote {in haar jumelage met zusterstad Darmstadt ook alle meningsuiting vrij te geven? En lievemiddenstander zijn het dan alleen die kassettebandes die zo goed zijn voor de kooplust van het publiek ? Het Alkmaars Straatorkest - de naam zegt het al - probeert de muziek zelf al jaren op straat te brengen, met meer en minder succes. De ene keer met sketsjes, de andere keer met knalwerk. Het bleek telkens een belemmering dat we onze teksten niet goed uit het hoofd kenden. Met blaadjes in je handen zie je het publiek niet en vice-versa en je handen kun je dan ook niet gebruiken. Het hielp dan niet om aparte theater-subgroepjes op te richten. Een repertoire van zo'n 60 liedjes uit je kop leren lukt echter ook niet zo makkeijk. . . .. . . . . . Maar we doen ons best........... en de spreeuwen ook.............

Joep Zander, "Alkmaars Straatorkest".

tegenvoetsporen mail mij zoek op deze site vaders en zorg positieve linken ik vader klik hier voor dossier publikaties Joep Zander internetkunstdossier van Joep Zanderhomepage Joep Zander
klik hier! >>
site joep zander
Last Updated http://joepzander.nl/straatmuziek.htm : zie ook de andere pagina's. © siteontwikkeling en beeldrecht Joep Zander Logo Beeldrecht